Savijača sa sirom, aronijama i borovnicama

U mom slastičarskom životu postoje 3 velike ljubavi – prhko, vučeno i dizano tijesto. Poštujem torte s više biskvita, muffine i cheesecakeove, no uživam kad razvijem dobar gluten u dizanom tijestu ili razvučem kore tako tanko da kroz njih vidim tko to gleda s druge strane.

Ova savijača je nastala zbog viška sira u hladnjaku koji je bio pred istekom roka. Ne volim bacati hranu, a slana savijača mi se nije radila. Na posljednjoj polici hladnjaka sakrila se kutijica s domaćim aronijama koje su uspjele izbjeći sudbinu da završe u rakiji. Pomiješala sam ih s borovnicama da budu slađe, rasporedila na sir i zarolala u jednu od finijih štrudli koje sam napravila. Da se ne lažemo, ona s jabukama će mi i dalje biti broj jedan, no ova je dostojna zamjena.

Domaće vučeno tijesto

Znam da je bauk, znam da je komplicirano ako ga radite prvi put, no vjerujte mi da nije tako teško. Pripremite se da će vam prvih nekoliko puta puknuti i napraviti rupice, ali one će se sakriti ostatkom tijesta.

Obratite pažnju da zamijesite mekano i glatko tijesto. Dobro ga nauljite prije nego ga krenete vući jer će vam biti elastičnije. Kad usavršite vučenje tijesta slobodno smanjujte količinu ulja.

Savijača sa sirom, aronijama i borovnicama

Ukoliko zbilja mislite da ne možete pripremiti domaće vučeno tijesto zamijenite ga 1 paketom kupovnih kora (400 g). Slažite 4 kore, svaku premažite uljem ili otopljenim maslacem, a posljednju premažite nadjevom. Dobit ćete 3 savijače koje bi količinom trebale odgovarati mojoj.

Vrijeme pripreme: 35 minuta

Vrijeme kuhanja: 30 minuta

Porcije: 10 porcija

VUČENO TIJESTO

 • 150 g glatkog brašna
 • 100 g oštrog brašna
 • 130-160 ml tople vode
 • 1/2 žličice soli
 • 1 žlica ulja
 • Ulje, za vučenje tijesta

NADJEV

 • 200 g ricotta sira
 • 1 jaje
 • 50 g šećera
 • 1 žličica ekstrakta vanilije
 • 100 g borovnica
 • 50 g aronija
 • 1 žlica oštrog brašna
 • 70 g maslaca, za premazivanje

PRIPREMA

VUČENO TIJESTO

1. Prosijte brašno u veću zdjelu. Dodajte sol, toplu vodu i ulje te zamijesite glatko i mekano tijesto koje se ne lijepi.

2. Premažite ga uljem i prebacite u zdjelicu. Pokrijte zdjelicu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 30-60 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev.

NADJEV

3. U većoj zdjeli razmutite jaje te dodajte sir, šećer i ekstrakt. Sve dobro pomiješajte.

4. U drugoj zdjeli pomiješajte borovnice, aronije i 1 žlicu brašna.

RAZVLAČENJE TIJESTA

5. Izvadite tijesto i stavite ga na sredinu stola koji ste prekrili stolnjakom i pobrašnili. Valjkom malo stanjite tijesto koje zatim premažite s malo ulja.

6. Sljedeće je razvlačenje tijesta – krenite od sredine tijesta, razvlačite ga prema rubovima tijesta. Radite to ravnomjerno i što tanje, razvucite ga preko cijelog stola, a rubovi neka vise preko ruba stola.

7. Na razvučeno tijesto na jednu polovicu razmažite nadjev od sira. Uz rub po dužini rasporedite voće. Preklopite dio tijesta koji visi na toj strani gdje ste razmazali nadjev i krenite ga rolati. Najlakše će vam biti ako to radite pomoću stolnjaka.

8. Prebacite savijaču na lim premazan uljem. Premažite je polovicom rastopljenog maslaca i stavite u zagrijanu pećnicu na 200°C. Nakon 15 minuta je premažite ostatkom maslaca i vratite u pećnicu na još 15 minuta.

Share:

Search
Kristina Štriga

Kristina Štriga

Idealan dan bi za mene bio jesenski, kišni dan koji provodim u svojoj kuhinji. Mijesim tijesto za čokoladnu babku s lješnjacima dok na radiju svira Ed Sheeran.

ISTAKNUTo

Pretplati se !

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This website uses cookies to ensure you get the best experience on my website.